Een jaar in de tuin

Zoals jullie hier al konden lezen wonen we nu al meer dan een jaar op het boerenerf.

Een jaar waarin veel gebeurd is maar toch minder dan we ons voorgenomen hadden.

We hadden gehoopt dat de werken op de eerste verdieping klaar zouden zijn tegen de herfst.

We dachten al meer gezien te hebben van onze nieuwe omgeving maar het regende altijd op de verkeerde momenten.

En de tuin? Wel die bleef grotendeels zoals hij was. En dat was ook onze bedoeling. Een jaar op ontdekking in onze eigen tuin. Wat zou er
allemaal spontaan bloeien of wat werd er geplant door de vorige bewoners?

Waar is er veel zon? Welke grond hebben we?

Er werd ‘onkruid’  gewied, enkele dode bomen maar vooral jonge wilde schuiten verwijderd, fruit geplukt, genoten van de zonnige dagen,
gediscussieerd over de plannen. Een poel of niet, waar komt het terras, de bloemenweide, houden we nog een stuk gazon, tekenen we een plan of zien we wel
waar we eindigen,…?

Ik nam veel foto’s en vanaf nu kunnen jullie wekelijks meegenieten van voor en na’s en van de bomen, bloemen en planten die we in onze
tuin gespot hebben.

We starten deze reeks met een plant die ik nog nooit gezien had en ik ook helemaal niet mooi vind.

Volgens de buurman zijn de bessen giftig. Dat is het enige dat ik natuurlijk onthouden heb. Dus als iemand weet welke plant dit is…

13 Comments

  1. Zem

    Dat is de karmozijnbes ( phytolacca). Bessen zijn giftig, en de wortels gaan heel diep de grond in. Komt in het voorjaar met kracht de grond uit en stort tegen de herfst helemaal in. Beetje een oerplant.

    • meneer Boerenerf

      Ze is ondertussen aan de schoonmoeder meegegeven ….

  2. onderdeappelboom

    Karmozijnbes, inderdaad, De bessen zijn natuurlijk vooral giftig in grote getale, niet zozeer als je er maar eentje eet. Ik heb hem ook, en vind hem wel mooi…

  3. tijdtussendoor

    Ik laat meestal 1 plant staan en de andere scheuten trek ik uit. Dus heb ik elk jaar 1 weelderige karmozijnbes 😉

  4. muggenbeet

    komt ook hier zijn kop regelmatig opsteken. Meestal trek ik hem uit als de zaden bijna rijp zijn en gooi hem in het bos waar hij rustig kan rotten.

  5. natuurlijk-rijk

    Ben benieuwd naar jullie verdere plannen!

  6. Menck

    Enkel de pit en de wortels van de Phytolacca americana zijn giftig. De bes zelf wordt gebruikt om onder meer limonades te hun kleur te bezorgen. Ik vind het wel een attractieve plant.

    • Menck

      …limonades hun kleur te bezorgen, that is. Tss.

      • boerenerf

        When at first you fail, try again.

  7. AnneTanne

    Karmozijnbes is inderdaad een plant die zeer ambivalente gevoelens opwekt: apart, en eigenlijk niet echt mooi, en duikt altijd net daar op waar je ze niet verwacht c.q. niet wil hebben…
    Maar de ‘indianenverhalen’ erachter vind ik wel leuk, en daar om heb ik er (héél lang geleden), toen mijn blog nog geen blog maar een gewone website was, nog een artikeltje over geschreven.

    • boerenerf

      Interessant artikel maar ga toch niet beginnen experimenteren met deze plant.

  8. Michel van baren

    Vogels houden van de bessen. Bij mij zijn deze planten in voor en achtertuin spontaan verschenen. Toen de buurman een grote conifeer had neergehaald, die mijn affalbakken aan het gezicht onttrok, is er de karmozijnbes voor in de plaats gekomen. Het zicht op dit weelderig groen is prettiger dan de aanblik van plastic.

  9. Chris Hayen

    Bij mij is deze plant ook “spontaan” verschenen. Alhoewel ik veronderstel dat vogels deze zaden versprijden. Dit jaar heb ik gewacht tot de zaden rijp werden om te kijken welke bessen er verschenen. Vorig jaar werd de plant na de bloei (mooie witte ranken) naar de composthoop verbannen. Maar, blijkt dat deze zwarte bessen een zeer gegeerde maaltijd is voor onze inheemse vogels. De bessen krijgen geen kans om overrijp te worden. Met als gevolg… overal paarse droppings op mijn tuinmeubels, droogrek…
    Is het mogelijk dat deze zaden ook deel uitmaken van de alomgekende zadenmix voor zangvogels?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑