Broedperikelen

Ik was eerlijk gezegd blij hier te lezen dat ook op andere plekken het natuurlijk broeden (lees de hen doet al het werk en ik beperk me tot af en toe controleren of dat beest nog op haar plek zit) niet van een leien dakje loopt.

Wij zitten hier namelijk ook met een probleempje. Er is een tweede hen broeds geworden. Geen probleem zou ne mens denken want we hebben 3 leghokken waar ge perfect op u gemakske kunt broeden. Maar zo zitten kippen niet in mekaar meneer! Net zoals ze allemaal in hetzelfde leghok hun eitjes deponeren willen ze nu ook alletwee in hetzelfde nest broeden.

co-housing, zo bespaart ge op verwarmingskosten

Ze hebben de afgelopen dagen ook al een paar keer van plek gewisseld. Ik voorzie problemen wanneer de eitjes beginnen uit te komen. Welk kuikentje is van welke hen? Daar komen vodden van!! Advocatenkosten die ons gaan ruïneren, ik ben er nu al zeker van!

te huur: vrijstaand duplex-appartement, onmiddelijk vrij, voorzien van vers stro

Ge ziet, ik loog niet: 2 splinternieuwe leghokken, met onze zuurverdiende centjes betaald en ongebruikt.

Dat brengt ons trouwens bij ons tweede probleem: waar zijn ons eieren naartoe?

Met behulp van een vals en een ouder eitje (dat we schoonekes gemarkeerd hadden) was het ons namelijk gelukt om de andere hennen te overtuigen hier hun dagelijks eitje te deponneren. Wij blij want we hadden weer verse scharreleitjes (kakelverse eitjes, ‘t is een verslaving zeg ik u!). Totdat ze plotseling verdwenen waren! En met verdwenen bedoel ik ook verdwenen. Nieuw gelegde eitjes, weg! Oud gemarkeerd eitje, weg! Vals plastiek eitje, ook weg!!

Ofwel is één van de niet broedse hennen serieus met ons voeten aan het rammelen (en zelf die eieren aan het opeten). Maar dat betwijfelen we, want waar is dat plastiek ei dan naatoe?

Ofwel zitten we met een eierdief. Wij gokken op het laatste. En als we er één schuldige moeten uitkiezen zetten we ons geld op ne steenmarter. Want bij de geburen is er al ne keer ne dode steenmarter aangetroffen. Maar zouden die dan echt enkel de eieren stelen en de kippen ongemoeid laten (want die zijn wel nog allemaal very much alive and well)?

‘t Is een compleet mysterie.

4 Comments

 1. AnneTanne

  Zou dat broeden met die hedendaagse doorgefokte legbastaarden wél van een leien dakje kunnen lopen?
  Wij hebben elk jaar wel een keer een broedse kip… maar de ene keer laat ze haar nest na een week of twee, en gaat weer vrolijk rondscharrelen.
  De andere keer verwisseld ze regelmatig van nest: een paar dagen het volle nest, en dan ineens besluiten om in het lege nest verder te broeden…

  En toen er dan vorig jaar eens een keer voorbeeldig op het nest gebleven werd, en zelfs de eieren netjes gekeerd werden, is er geen enkel ei gekipt… (en jawel, we hebben een haan hoor!)

  • meneer boerenerf

   Donderdag zouden we het moeten weten, dan moeten de eerste eitjes normaal gezien uitkomen.
   De eierdief is in ieder geval geen steenmarter want onder de lege legnesten lagen eierschalen en het valse ei. En een steenmarter geraakt niet onder die nesten. We gokken nu op muizen want regelmatig zit er wel eens een muis in het kippenhok. ‘k Zal de muizentoegang (een gat in de vloer naast een balkje) ne keer dicht metselen.

 2. bart

  een steenmarter zal denk ik toch niet met een vals plastieken ei gaan lopen. Ratten daarentegen…
  Kijk eens of je geen tunnels en gangen van die etters ziet? Veel kans dat zij de schuldigen zijn (en als het zo is, dan zullen je kuikens ook een voor een sneuvelen eenmaal ze uitgekomen zijn.
  (een steenmarter zou trouwens ook die broedende kippen niet laten zitten denk ik).

  • meneer boerenerf

   d’er is inderdaad een gat in een hoek. De cement is reeds gekocht …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑