Niet alle bomen op het boerenerf zien er zoals deze uit. Een beetje oud, maar hij maakt er wel een idilisch hoekje van, en brengt zelfs nog wat vruchten op. De meeste andere bomen zijn qua zicht wel ok. En qua productie meer dan ok. Allé, toch voor een gezin van twee, waarvan er ene nu niet zo’n grote fruiteter is (raad ne keer wie ;-). Maar er is 1 boom die gewoon dood is. Dat is den dezen:
Nu dood is relatief. Want in sommige takken zit nog een beetje leven. En op zijn schors krioelt het ook van het leven: zwammen hebben er een mooie, voedzame plek gevonden.
En efkes ne close up van de schimmels:
En voor wie dacht dat ik in mijne vorige post aan het liegen was over de brandnetels: hieronder het bewijs. Iedereen zit hier al te bloggen over wat ze allemaal gaan bijplanten. Wij zitten nog altijd in de: ‘wat gaat er allemaal weg’-fase!
En dan zit ik nog met 1, heel grote vraag. Waarom zit er in het midden van mijne hof een pijp in de grond? En dan nog serieus diep ook hè! Gewoon plomp verloren in het midden van de boomgaard, een pijp in de grond. Meters diep! Dat het hier een raar erf is, een rare bedoening zoals ze bij ons zeggen.
Lijkt een beetje asbestachtig?
Geen idee van het doel, ik denk heel misschien aan een boorput? voor grondwater?
En van brandnetels kun je soep maken, heel lekker.
Veel brandnetels duiden ook op een rijke bodem, hier is voorheen goed gemest geweest.
ik dacht ook direct eeeek asbest, misschien verluchting van de beerput?
Inderdaad, lijkt asbest, maar los daarvan zou het me niet verbazen als het een bron of waterreservoir markeert; vroegere boerderijbewoners wisten zo’n dingen snel en metsten daar meestal een muurtje rond. Misschien is dit een luie versie van zo’n muurtje?
En wij hebben al heel veel stukjes geschreven over brandnetels verwijderen 🙂 Hou moed, en binnekort blog je ook over ‘bijplanten’ ipv ‘wegdoen’!
Mijn gevoel zegt ook grondwaterput. Darm erin, stork opzetten en wachten tot er iets uitkomt. 🙂
Brandnetels kunnen niet tegen regelmatig maaien. Zo toom ik de onze in zonder vergif.
‘t Is nog van in den tijd van den duits! Ongetwijfeld een volledig uitgeruste schuilkelder er onder. Alleen nog het toegangsluik zien te vinden en ‘t kan zó in ‘publiek geheim’.
en in die bunker staat een computer waarop geregelde tijdstippen een code moet worden ingegeven anders gebeurt er iets… nee, sorry dat was bij Lost zeker?
@hoow, inderdaad een rijke grond waar we zitten + 5 jaar lang zijn alle bladeren en fruit gewoon op de grond gevallen en blijven liggen. Dat organisch materiaal zal de bodem ook wel verrijkt hebben.
@lotte, asbest zal het zeker wel zijn: alles is hier van de firma eternit …. Voor ne beerput zal het wel niet zijn daarvoor zit de pijp tever van enige gebouw.
@onderdeappelboom, ja qua brandnetels weten we dat we voor een tijdje vertrokken zijn. Ik heb wel nog heel veel snippers liggen. Misschien moet ik dat maar uitstrooien op de brandnetels, hen zo van zonlicht ontberen en zodoende uitroeien. Grondwaterput is ook onze eerste gok.
@eef, maaien doe ik wel graag, maar daar in de hoek is het wat lastig.
@bart en tom, zo’n bunker zou wel cool zijn!! Mijn eigenste batcave!! Maar als ik op regelmatige tijdstippen een code moet ingeven ziet het er slecht uit voor de wereld ….
Een goede remedie tegen brandnetels zijn kalkoenen, die beesten eten het doodgraag en achteraf kan je de kalkoenen nog opeten.
Snippers op de brandnetels zou ik zeker niet op de brandnetels leggen, hierdoor gaan ze alleen nog beter groeien. Maaien, maaien en nog eens maaien geeft na een tijdje ook resultaat.
Nog veel moed met de “netels”
Kristof
Kristof heeft een punt, zowel wat de kalkoenen als de houtsnippers betreft.
@Kristof, kalkoenen wist ik al maar ben niet zo voor die beesten (allé om te houden dan, om op te fretten daarentegen…).
En de snippers zou niet een dun laagske zijn hé maar een vuistdikke laag om ze volledig te verstikken. Waar de snippers nu liggen is er in ieder en geval niks onder gegroeid.
je legt dan misschien beter plastiek, Laat dat een goed seizoen (of winter) liggen en alles eronder is weg.