De verovering van het kippenhok, deel II

Ik had het hier al even over het kippenhok. Dat waren toen de grote bevrijdingswerken.

In augustus was het kippenhok min of meer opgekuist. De natuur was in al die jaren van leegstand echter niet al te vriendelijk geweest voor het kippenhok. Links en rechts was er dus wel enig reparatiewerk te doen. Nen ijverige mens zou dat onmiddellijk allemaal in orde brengen. Ik daarentegen dacht: tijd genoeg.

Dat klopte wel een beetje, want ik had toen nog geen kippen. Ik wist zelfs niet wanneer ik kippen ging hebben want ik wou natuurlijk weer den speciale uithangen en zeldzame, ‘kweetnie hoe moeilijk te vinden kiekens hebben. En als ik tijd genoeg heb, dan begin ik uit te stellen. En uit te stellen, en nog wat meer uit te stellen… Zo kwam het dat, op het moment dat ik wel kiekens had, die beestjes efkes in een hokje moesten wachten tot den dezen hier hun kot met ongebluste kalk had ingesmeerd en de nieuwe deur wat steviger vastgeklopt had. Nieuwe deur is trouwens relatief, want ‘t is eigenlijk ons oude WC deur.

Daarmee was ik trouwens nog niet rond: de deur moest nog geverfd worden en in het kippenhok links en rechts nog wat spleten toegespoten worden ook.

man verft deur van kippenhok

Eerst alles in een grondlaagske zetten

 

kippenhok onder klimop

en dan de bovenlaag aanbrengen

Ik had dat al gedaan de twee laatste weekends van oktober zulle. Maar, ge voelt me al komen, ik heb het posten een beetje uitgesteld …

En ja, het klopt dat het venster niet meegeverfd is. Maar dat heeft een simpele reden, dat venster is namelijk een beetje kapotgetrokken door de klimop. En met een beetje kapotgetrokken bedoel ik eigenlijk veel: van boven en van onder spleten waar ge u vingers door kunt steken. De planken die ik erop genageld heb zijn er om de grootste spleten toe te dekken (ge kunt die kiekskes toch moeilijk in den tocht laten zitten hé). In de lente ben ik van plan om het oude venster te vervangen door één van de vensters van de eerste verdiep van ons huis. Dat zijn heel mooie vensters, maar jammer genoeg met enkel glas. Op die manier houden we een kleine herinnering aan het verleden van het boerenerf en ‘t gaat vree sjiek staan in onze hof! Bijna gans die muur gaan we trouwens vervangen want die is grotendeels opgebouwd uit eternit-platen (ik heb zo een vermoeden dat de vorige eigenaar aandelen had van eternit, ge kunt u niet draaien en keren of ge botst hier op die asbestplaten). ‘t zal met ytong-blokken zijn voor ‘t gemak en de goedkoop. Maar den buitenkant gaan we dan wel met kalk of leem bezetten. Een klein experimentje om te zien wat het geeft. Met een beetje geluk ziet dat kot er zo vree authentiek uit. D’er komt dus nog zeker een deel 3 in de serie.

Ps. tijdens het verven moest één van de hennen trouwens een eitje leggen. Man, man, man, was me dat een gedoe. In dat legkotje scharrellen en woelen. Duidelijk niet content zijn en van haar oren maken tegen de haan, die dan ook maar het legkotje in sprong en ook begon te woelen. Dan met hun twee woelen, tot ze op de houten bodem zaten. Alletwee malcontent tegen mekaar kakelen.

Tiense vechtkriel op nest

Diene nest is niet goed genoeg voor mijn eiers zulle!

Toen ze alletwee van de nest waren, ik rap dat kiekenkot binnen en wat extra stro op het nest gesmeten. Die beesten weer in het kotje, weer woelen, weer scharellen tot op den houten bodem. Was het toch nog niet goed zekers!! Moeilijke beesten, ge kunt het u niet voorstellen (dat ze dat hebben van de kant van madam Boerenerf, dat is zekers!). Dus ik nog eens naar binnen, nog wat extra stro op de nest (de haan was ondertussen serieus van zijn oren aan het maken tegen mij) en weer buiten. En toen was het EINDELIJK goed voor madam. Ze had een schoon randje helemaal rondom en een goed laagske onder de kont. De haan liep ondertussen zenuwachtig heen en weer. Een beetje zoals ne vader in spé. Ik heb ze dan maar met hun tweeën op hun gemakske gelaten. Een uurtje later lag er een schoon, nieuw ei te blinken.

Om maar te zeggen dat een ei leggen voor een kip wel een significant moment is. En dat die beestjes in legbatterijen veel minder te kiezen te hebben. M.a.w. koop scharreleieren als ge niet zelf kippen lopen hebt.

8 Comments

 1. natuurlijk-rijk

  Ge staat daar wel in een vree speciale pose aan dat kippenhok te werken!? of is dat ook om speciaal te doen? Al gedacht aan lidmaatschap van ‘t sle?

  • boerenerf

   Dat is om mijn caoutchouc botten te showen 😉
   Het terrein is daar niet al te vlak. Als we het muurke hermetsen gaan we daar meteen (ja beloofd, we doen het dan meteen) een schoon borderke van maken.
   En qua lid-worden, ik ben daar een beetje ne speciale in. Ik heb altijd ne serieuse weerstand gehad om ergens lid van te worden. Want dat is zo een beetje zeggen: ik vind die organisatie ok, ik sta achter die organisatie. Maar is dat wel zo? Want eigenlijk kent ge die organisatie en de mensen erachter niet. Behalve als ge zelf actief wordt in zo’n organisatie. En daar heb ik momenteel gene tijd voor. Momenteel zijn we wel al lid van velt, maar dat is schoonekes op naam van madam boerenerf gebeurd. Die is daar minder raar in.

 2. Lotte

  ik dacht net hetzelfde bij die schilderspose 🙂
  zeg wij hebben hier nog een raam met dubbelglas dat we waarschijnlijk naar het containerpark gaan brengen, zal ik effe de maten opnemen?

  • boerenerf

   Bedankt voor het aanbod Lotte, maar ‘t zal niet passen in de renovatieplannen. We willen echt een juweeltje maken van het boerenerf. En met recupmaterialen kunt ge veel doen, maar dan gaat wel een beetje de samenhang verloren.

   • Lotte

    t was graag gedaan hoor… de maten waren …cm grapje ik zit thuis en helaas is thuis nog niet de plaats waar het raam staat 🙂

 3. hoow@huis met tuin

  haha ik heb anders ook nog wat ramen en deuren op kapaza staan, die wachten op een nieuwe eigenaar.

 4. bart

  ‘ongebluste kalk’, is dat zo dat dat wit smeersel noemt dat in kelders en dergelijke gebruikt wordt? Waar kan ne mens dat aanschaffen? Want eigenlijk zou ik het oud kippenhok, de oude schapenstal en de kelder daar ook wel eens een laagje mee willen geven!

  • boerenerf

   Klopt. Was ne tip van de overgebuur: bacteriedodend en schimmelwerend en daarom heel geschikt voor in stallen en zo (naar het schijnt). Ook goed om gewoon uit te strooien op het gras, vertelde de overbuur ons nog.
   Wij hebben het gevonden bij een meststof-producerend bedrijfje in de buurt. Die mannen draaien dat in hun producten maar verkopen zonder problemen wel een zak. Nu hebben wij natuurlijk wel nog nen overschot van zo’n 20 kilo staan. Mail me d’er anders eens voor.
   Volgens het boek ‘Kalkmagie’ zou gebluste kalk even goed zijn want gebluste kalk = ongebluste kalk + water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑