Weggeefselke

We hebben het hier al een paar keer laten vallen maar het erf, ‘t is de laatste jaren een beetje verwaarloosd. En wat doen planten als het toezicht wat slappekes is? Die planten zich voort. Met als resultaat dat er hier links en rechts planten serieus gewoekerd hebben.Dat allemaal liquideren is geen probleem. Ik zou zelfs zeggen: ik doe dat graag. Afbreken, ik kan dat goed. ‘t Is tot nu toe ook mijn enige bewezen tuintalent. Behalve een kweekexperiment van een niet geheel legale Nederlandse plant in mijn studententijd, heb ik zelfs nog nooit iets gekweekt of geplant.

Ik beperk me voorlopig dus tot het bestrijden, wegsnoeien, terugdringen, afbreken van die hier welig tierende wildernis. En ik doe het met overgave.

Maar soms heb ik er een beetje gewetensproblemen mee. Als ge zo van die plantjes ziet die al jaren hun best doen om te groeien. Dat ook goed doen en daar zo schoon en fier staan. Awel, ik vind dat een beetje zonde om daar dan achteloos de hakbijl in te zetten. Pas op, de plant staat verkeerd en ze moet weg. Maar bedenk ik dan bij mezelf, misschien kunt ge EN de plant laten leven EN d’er nog iemand een plezierke mee doen ook.

Wij hebben dus in de aanbieding: schone jonge notelaars. Twee stuks, elk meer dan 2 meter hoog. Proper op hun eigen en welopgevoed.

jonge notelaars

Wie red er ons van de hakbijl?

Ze staan te dicht bij de moeder/vader plant. Ze staan te dicht bij elkaar. En ze ergens anders op het boerenerf zetten is ook niet echt een oplossing want zo ne notelaar dat wordt groot!

dat het tijd wordt dat mijn kinders op eigen benen gaan staan!

Dus wie wilt, mag ze komen uitdoen, maar hou in gedachten dat ge er de plek voor moet hebben.

Links en rechts staat er ook nog een kleiner scheutje, in totaal  5 stuks. De frambozen en rode bessen struiken hebben zich hier ook serieus verspreid, in 1 moeite kunt ge er daar ook wat van meenemen (als ge hier dan toch zijt nietwaar). We kunnen het persoonlijk garanderen, de troskes bezekes waren lekker!

7 Comments

 1. Ria Baeck

  Ik dacht dat je zaailingen van notelaars beter niet laat groot worden, omdat je niet zeker van kan zijn dat het wel dezelfde goede noten gaat produceren…???

  • boerenerf

   Bij de generatieve vermenigvuldiging (nieuwe plant uit het zaad) is het inderdaad wel een beetje hit or miss. ‘t Is een nieuwe plant met nieuw genetisch materiaal, kan dus meer of minder noten opleveren. Onze notelaar bestuift zichzelf (de viezerik 😉 dus denk dat zijn nakomelingen wel dicht in zijn buurt zullen zitten. Nu de boom moet serieus gesnoeid worden ook (we spreken hier over takken van meer dan 3 meter die er af moeten). Een serieus uit de kluiten gewassen stek behoort dus ook tot de mogelijkheden. Voor onze hazelaar idem, diene sloeber is veel te breed geworden en moet tot de helft teruggedrongen worden. En de treurwilg moet ook weg.

 2. Lotte

  Een notenlaar staat nog op onze verlanglijst, maar eerst moeten we verbouwen voor we iets groots kunnen planten, om schade te vermijden. Als hij er volgend jaar nog staat zijn we geïntreseerd.

  • boerenerf

   Ik wil gerust een scheut laten staan tot volgend jaar. Als ge liever een stek hebt wil ik zelfs nen tak laten hangen ook (ik ga toch niet rondkomen om alles in 1 jaar te snoeien).

 3. Kristof

  Schone notenboom, Wel oppassen met snoeien ,notebomen kunnen daar heel slecht tegen;Trouwens stekken gaat niet bij noten.
  Tenzij het echt nodig is zou ik er enkel het dode hout uithalen en als je levend hout wil snoeien best doen vanaf begin augustus tot eind september, noten “bloeden ” nogal snel en veel.
  Zo op de foto te zien is het trouwens nen schone boom die in mijn ogen geen snoei nodig heeft (zoals de meeste bomen trouwens maar ja de mensen moeten zichzelf toch wat werk bezorgen zeker)

  Allez veel Tuingenot.
  Kristof

  • boerenerf

   En we leren bij.

   Maar snoeien is echt wel nodig. Het staat niet op de foto maar er zijn 3 plaatsen waar de takken bijna tot op de grond hangen. ‘t Is wel een overlever, tijdens de voorjaarsstormen is hij zijn top kwijt geraakt wat hem niet echt geremd heeft in het produceren van noten.

 4. Kristof

  Als je er een paar kleiner takken afhaald gaan de grote takken vanzelf naar boven, zo heb ik het hier ook gedaan.
  Trouwens bomen (en andere planten) die onder stress staan produceren massa’s zaad .

  groeten
  Kristof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑