Bieruitstappen

Vlaams-Brabant is zich meer en meer als dé bierprovincie van België aan het profileren. Echt ongelijk kun je hen niet geven, je struikelt hier ongeveer in elke gemeente wel over een brouwerij.

Perfect te begrijpen dus dat ze in Leuven een ganse maand organiseren in het teken van het bier.

Tot nu toe was onze aanpak van die biermaand ongeveer hetzelfde als onze aanpak van open monumentendag. Elk jaar op voorhand zeggen dat we dat jaar absoluut zeker een paar zaken gaan bezoeken en vervolgens nul de botten zien.

Dit jaar was anders (waarschijnlijk omdat ons huis een halve ruïne is) en zijn we eindelijk op het Zyhtos bierfestival geraakt.

P1010951

Het Zythos bierfestival: dat is de brabanthal vol met Belgische brouwerijen (88 stuks mensen!) en meer dan 500 bieren die ge kunt proeven. Veel bier dus, te veel zelfs. Ik denk dat we zo ongeveer een kwart geproefd hebben van wat we wilden proeven. Lekkere ontdekkingen: My deer van Brasserie de Bastogne en Amuse van Bryggja brewery. Maar zoals gezegd zijn we totaal niet rondgeraakt (‘k was nochtans vree nieuwsgierig naar de bosprotter –de naam alleen al!). Maar zo hebben we nog zaken te ontdekken voor de volgende jaren …

Aangezien het Zythos bierfestival ons wel bevallen was besloten we ook het tweede bierfestival in Leuven te bezoeken. Het Leuven innovation beer festival. Dat is kleinschaliger, pas de tweede editie en is vooral gefocused op bier innovaties. Zaken met een hoek af dus. Met slechts 17 brouwerijen is dit festival ‘drinkbaar’: ne mens geraakt rond en staat op het einde nog vrij stabiel op zijn benen.

P1010952

Initiatiefnemer is Hof ten Dormaal, een lokale brouwerij waarvan ik hun zuur biertje absoluut kan smaken en van hun op whiskey vaten gerijpt bier heb ik een aardige voorraad in de berging staan … Een festival door en voor innovatieve brouwers dus.

Locatie was De hoorn, in Leuven beter bekend als de oude stella brouwerij. Sjiek gerenoveerd mensen.

IMG_20160515_191928

Voor een tweede editie was de organisatie in het algemeen strak en vlotjes.

Aangename ontdekkingen waren voor mij de sour cherry powered rocket (een bitter zure kersen biertje) van de free will brewing company uit de USA. Het zeebier (whiskey vaten en zeewier, wie wilt dat nu niet in zijn bier?) van de oersoep brouwerij uit Nederland. Madame Boerenerf haar reactie: ‘wasda jong?’ Goseatror Rum-Fab (koreander en zout en rum vaten) uit Duitsland. madame Boerenerf vond dan weer het Wildebeest van de wild beer company het lekkerst: trefwoorden voor dit biertje zijn: espresso, chocolade en  vanille. Yep, deze brouwers zoeken duidelijk de limieten op van wat je met bier allemaal kunt uitsteken. Volgende halte: genetische manipulatie van biergisten?

Wie ook zijn horizon verder wil verruimen dan de klassieke abdij en trappistenbrouwsels: het Leuven innovation beer festival is ook vandaag nog te bezoeken. Als je het graag ‘gratis’ bezoekt: hof ten Dormaal heeft momenteel een crowdfunding lopen: beleg 1.000 euro in hun obligatie en je krijgt elke jaar net geen 30 euro intrest wat perfect de inkom van het bierfestival betaald! Financieel verantwoord zuipen, het kan!!

 

Ps. voor den luiwammes onder ons: als ge wilt kunt ge u ook gewoon elke maand wat bier laten opsturen: de beerbox regelt dat gewoon voor u!

4 Comments

  1. bentenge

    Ook vandaag nog te bezoeken. Mooi is dat 🙂

    • boerenerf

      Daarom dat ik die post zo snel mogelijk gepubliceerd heb, om andere mensen ook nog de kans te geven langs te gaan …

  2. Fruitberg

    Die koperen vaten zijn echt erg mooi… Bier is niet direct mijn ding daarentegen. Gekke combinaties wel, dat je daar beschrijft

    • boerenerf

      Die koperen ketels zijn ongelooflijk mooi! Zowel madam Boerenerf als ikzelf houden hier nogal van metaal en koper (onze beider vaders waren werkzaam in de metaalindustrie). Staan op het verlanglijstje: koperen ketels om in te koken. Ware het niet dat het op 2 dagen gestolen werd, we namen een koperen regenpijp aan de voorkant van ons huis…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑