Een zoet goedmakertje

Het is hier al veel te lang stil geweest. Meer dan drie maanden, wat me doet afvragen of we nog tout court in iemand zijn reader zitten?

Om het goed te maken een klein receptje uit mijn home town: Aalst.

En wat beter dan Aalsterse vlaaien? Het ultieme zoete snoepgoedje!! Zo lekker (natuurlijk wel een caloriebom buiten categorie) dat ik ooit als verjaardagscadeau aan de oma een bak vlaaien vroeg. En vervolgens ook volledig zelf op at. Mijn vader vond dat niet zo plezant, en een paar uur later mijn maag ook niet echt. Maar het had wel gesmaakt …

Ze zijn er in Aalst zo fier op dat ze het recept gewoon op de officiële site van de stad hebben gezet. Hier staat het nog eens.

Ge zult zien, zo moeilijk is het niet.

De ingrediënten:

1 liter melk,

45 klontjes suiker (dat is zo’n 180 gram als ge liever met poedersuiker werkt zoals mijn madam)

2 eieren,

400 gram kandijsiroop (ge moet dat niet afmeten, dat is gewoon zo een volledig potje) 

1 koffielepel kaneel,

1 snuifje foelie,

7 mastellen

IMG_20151005_133008

Mastellen dat kunt ge kopen bij sommige bakkers in Aalst. Als dat niet echt in de buurt ligt kunt ge altijd uw plan trekken met beschuit (en sommigen gebruiken ook peperkoeken). Maar dat beïnvloedt natuurlijk de smaak.

Wij hebben min of meer het recept van Vier gevolgd:

Doe de melk in een kom en zet op een zacht vuurtje.
Rasp de 7 mastellen. (Die mastellen kunt ge beter zo fijn mogelijk raspen want ietske verder moet ge ze aan de melk toevoegen en in roeren. Hoe fijner geraspt hoe gemakkelijker dat het roeren gaat.)

P1010558

Blijf roeren in de melk wanneer deze kookt.

Voeg de klontjes suiker toe.

Klop de 2 eieren en voeg ze toe.

Voeg daarna de geraspte mastellen toe en dan de kandijstroop. (Efkes over die kandijstroop, zo een gans potje is echt wel veel. Mijn moeder gebruikt maar de helft en wij hebben zo ongeveer 2/3 gebruikt. Dat was eigenlijk meer dan zoet genoeg!)

Doe er eventueel een snuifje kaneel bij. Blijf roeren tot alles gemengd is. (Hier is dus het stukske dat ge serieuze forceballen bij kweekt als ge uw mastellen of beschuiten niet fijn genoeg geraspt hebt!)

Giet vervolgens het mengsel over in een ovenschaal.

Zet 45 minuten op 200°C en daarna meteen in de koelkast.
Vlaai moet goed koel gegeten worden, dus zorg toch zeker voor een 6 uur in de koelkast.

Warme vlaai is inderdaad niet zo lekker (tja, want kan ik zeggen, 6 uur wachten is echt wel lang zulle!)

Het resultaat zou er min of meer zo moeten uit zien:

IMG_20151005_135106

Ik hoop dat hiermee de lange afwezigheid mij vergeven is. Trouwens, op onze Facebook pagina zijn we wel ietske actiever gebleven.

5 Comments

  1. Dat lijkt me inderdaad een caloriebom. Pas maar op dat Maggie er geen suikertaks op invoert!

  2. Da’s nu net het voordeel van een feedreader: elke beweging wordt dadelijk opgemerkt 🙂
    Vlaai, da’s hier ook altijd feest: als ‘t kermis is in ons dorp maakt de buurvrouw voor ons een portie mee. Heerlijke traditie!

  3. Vind je het erg als ik pas? Geen mierzoete dingen voor mij.
    En voor nu: blijven bloggen, want ik heb geen fakebookaccount. 😉

  4. Aalsterse vlaaien – voor eeuwig verbonden met mijn jeugd, en vakantie bij de meme in Aalst 🙂
    En mastellen – dat blijft wel het ultieme geheime ingrediënt van Aalsterse vlaaien, alhoewel mijn vader er in slaagt het te maken zonder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2017 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑